« späť
sporiť sa oplatí

Sporiť sa oplatí a to platí pre všetkých bez ohľadu na výšku príjmu

“Sú dva týždne po výplate a mám na účte už len zopár drobných,” ruku na srdce, koľko krát sme si položili túto otázku? Niektorí možno aj pravidelne každý mesiac, čo asi nie je veľmi príjemné. Ako tento stav riešiť? Kedy je ten správny čas, niečo s tým urobiť?

Ideálne ihneď, pretože rozhodnutie odkladať si peniaze na horšie časy, na neplánované výdavky, alebo začať šetriť na vysnívanú dovolenku, aby sme spoznávali svet, by sme nemali odkladať. Sporiť si pritom môžeme aj nižšie sumy a odložiť mesačne „bokom“ zopár eur dokážu aj tí z nás, ktorí majú nižšie príjmy. A že sa to dá a ako na to, Ti priblížim v riadkoch nižšie.

Ťažko zarobiť, ľahko minúť

Výplata pípne a potešenie z nej razom vystriedajú zmiešané pocity, pretože sa k „slovu ohlásia“ všetky naše pravidelné výdavky, ktoré treba uhradiť: nájomné, faktúry za telefón, poistky, či pravidelné platby za služby, akými sú cloud, hudba alebo stream. Všetko vyplatíme a už v duchu prepočítavame, koľko nám ostane na bežné míňanie.

Namiesto stejku a pohára vína v obľúbenej reštike si radšej dáme špagety s kečupom a kolu doma pred telkou, aby sme aj tento mesiac nejako vyšli. Premýšľame, či máme ísť s priateľmi na dobrodružný trip alebo nám to aktuálne nevydá a vydáme sa radšej iba so zrakom nalepeným na obrazovke objavovať svet. Ale veď takto predsa žiť nechceme, a preto je čas na zmenu.

Porozmýšľajte, čo by ste chceli – cieľ sporenia je silným motivátorom

Nie každý to máme prirodzene v sebe, že si dokážeme peniaze rozumne odkladať. Niektorí sa to musíme naučiť. A nie je to žiadna hanba, ani nič neobvyklé, ak nám to nejde ľahko. Pri sporení platí zlaté pravidlo – treba sporiť pravidelne a nie sporadicky, keď nám ostane niečo navyše.

Odborníci radia, že by sme si mali mesačne odkladať minimálne 10 % z príjmu a to nielen na horšie časy. Ak sa vám to zdá veľa, na začiatok si pokojne odkladajte  menšie čiastky, aj 20 alebo 30 eur je totiž viac ako nič. Čo vás pri sporení môže silne motivovať, je stanoviť si cieľ – na čo si chcete šetriť.

Niekto na trip do vysnívanej destinácie iný na najnovší iPhone. To je skutočne len na vás. Ak sa vám tento typ sporenia zapáči, čiastku, ktorú si  odkladáte, môžete postupne zvyšovať. Pre tých, ktorí by radšej sporili inak, mám tip: môžete to skúsiť napríklad aj tak, že vám s pravidelnými mesačnými platbami odíde jedna aj na bočný účet či na sporenie. Jej výšku si zvoľte tak, aby naplnila vaše ciele.

Platíte a zároveň tým aj šetríte

Jasné, že sa to dá. Inteligentné bankovníctvo vám to umožní a vy sporíte 365 dní bez toho, aby ste to nejako extra vnímali. Stačí, ak si zvolíte tú správnu banku, ktorá má vychytané typy sporení, založíte si v nej účet, zvolíte preferovaný typ sporenia, napríklad zaokrúhľovanie pri platbe kartou a potom už len robíte to, čo obyčajne, keď nakupujete – platíte svojou platobnou kartou.

Priblížim vám to na ukážke z bežného života – keď máte nastavené napríklad spomínané zaokrúhľovanie nahor pri platbe kartou, a zaplatíte za nákup 26,50 eur, zvyšných 50 centov vám odíde na sporiaci účet. A takto si postupne nasyslíte slušný balík peňazí, pretože dnes už existujú také typy sporenia, pri ktorých platíte a sporíte zároveň, dobré nie? 😉

Chcete poradiť, kto takúto sporiacu vychytávku ponúka? Ja som vyskúšal 365 banku, ktorá je navyše trendová aj v tom, že si vďaka nej všetko vybavíte cez mobil. Takže už žiadne pobočky, papierovačky, treba kráčať s dobou a ísť za tými, s ktorými sa byť oplatí. Mne určite a verím, že aj vám .

Čo dodať na záver. Nechcem mudrovať, ale sporenie naozaj nemusí bolieť. A najpohodlnejšie je sporiť tak, že si to ani neuvedomujete. Tak čo, za skúšku to stojí, no nie?


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!