« späť
luxusná reštaurácia

Zbytočné výdavky: Naozaj mesačne platíte za toto?

Hľadáte tipy, ako ušetriť peniaze? Najskôr sa musíte pozrieť na to, kde ich utrácate. A často zbytočne. Zaostrite spolu s nami na prehľad svojich mesačných výdavkov, bez ktorých by ste sa bezproblémov zaobišli. Vytvoríte si tak finančnú rezervu, ktorú si môžete odkladať na sporenie, na letnú dovolenku, vianočné darčeky či len pre dobrý pocit. Keby niečo.

1. Potraviny

Nečakané? Ani nie. Na potraviny minie priemerná domácnosť 200 až 300 eur. Ak je jeden rodič na rodičovskej dovolenke a príjmy prichádzajú iba od druhého, môže táto položka tvoriť až tretinu rodinného rozpočtu. A často tretina z týchto pokrmov skončí v odpadkovom koši. Práve na potravinách môžete ušetriť najviac – do obchodu choďte vždy s nákupným zoznamom, ktorý si doma starostlivo pripravíte, raz do týždňa urobte veľký nákup na najbližších 7 dní, druhýkrát v týždni dokúpte čerstvé produkty – chlieb a pečivo. Nekupujte sladkosti, predražené polotovary, balenia, ktoré vás lákajú na 30% zadarmo (aj tak to často nedojete, či nie?) a nič, čo na vás striehne pripravené v regáloch pri pokladni. Nie ste malé dieťa, aby ste sa nedokázali ovládnuť.

Ušetríte: 50 eur mesačne

supermarket

Do obchodu choďte vždy s nákupným zoznamom. Vyhnete sa tak zbytočným nákupom.

2. Pohodlie

Využívate na presuny po meste osobný automobil, aj keď idete iba na malý nákup, alebo sa vozíte do práce? Ak jazdíte v aute sami, ste výraznou záťažou pre životné prostredie a zároveň zaťažujete aj svoju peňaženku. Ak vám to dovoľuje zdravotný stav, vyhraďte si niekoľko dní týždni, počas ktorých necháte auto odparkované na svojom mieste. Aj deti budú mať zážitok z MHD. Ak ste sami, skúste v dobrom počasí bicykel – jazdí za nula eur a namiesto benzínu spáli akurát tak vaše tukové zásoby.

Ušetríte: 10 – 30 eur mesačne

jazda autom

Nechajte autu vydýchnuť a vyskúšajte MHD. Vaše deti budú mať z cesty väčší zážitok.

3. Kozmetika

Ak máte svoje obľúbené produkty, nakupujte ich vo väčších baleniach, ktoré sa viac vyplatia. Kozmetiku objednávajte cez internet, pokojne aj do zásoby, ak je práve v zľave a viete, že ju naozaj využijete. Vyberajte si kvalitné produkty, pri ktorých skutočne platí, že menej je viac. Všímajte si aj to, ktoré balenie dokážete úplne spotrebovať a ktorý obal vyhodíte so štvrtinou obsahu, pretože ho z tuby nedokážete vytlačiť. Maličkosti, ktoré sa však postupne prejavia na vašom rodinnom rozpočte.

Ušetríte: 20 eur mesačne

dekoratívna kozmetika

Kozmetiku nakupujte vo výhodných maxi baleniach alebo cez internet.

4. Oblečenie

Minimalizmus. Je to trend súčasnosti, ale aj veľká pomoc životnému prostrediu a rodinnému rozpočtu. Stavte na kvalitnejšie kúsky, ktoré jednoducho skombinujete, nekupujte tričká vo výpredaji po 3 eurá, len preto, že sú lacné. Koľkokrát si ho reálne oblečiete? Dbajte na správnu starostlivosť o oblečenie – perte ho šetrne, sušte na vzduchu, nežehlite to, čo nemusíte a radosť vám bude robiť niekoľko sezón.

Ušetríte: 20 eur mesačne

oblečenie

Odolať akciovému tovaru v obchodoch je ťažké. Povedzte nie oblečeniu, ktoré nepotrebujete.

5. Domácnosť

Vyhraďte si tri hodiny vášho času a prezrite si všetky mesačné platby – za elektrinu, plyn, vodu, nájom, príspevok do fondu opráv vo vašom vchode, telefón, televíziu a internet. Možno objavíte zábavný balíček programov, ktorý ste kedysi dostali ako bonus od operátora, no teraz už zaň platíte a pozrite si aj ponuku konkurencie. Nevyplatí sa náhodou viac? Naozaj mesačne platíte 3 eurá za filmový kanál, ktorý sledujete len preto, že ho už máte? Použite napríklad porovnávač ponúk mobilných operátorov.

Zopár tipov, ako ušetriť na energiách v domácnosti, nájdete v tomto článku.

Ušetríte: 3 – 10 eur mesačne

mobilný telefón

Platíte za telefonovanie a internet stále viac? Možno je na čase zmeniť mobilného operátora.

6. Deti

Šetriť na deťoch? Už tá veta znie strašidelne. V skutočnosti sa však dajú výdavky spojené s ratolesťami krásne optimalizovať. Pri nákupe školskej tašky túži dozaista po obrázku superhrdinu, ktorý je práve cool. O pol roka, možno o rok, ho už bude zaujímať iný. Namiesto presviedčania mu kúpte univerzálny kvalitný batoh, ktorý doplníte kľúčenkou alebo nášivkou s motívom obľúbeného hrdinu. A o pol roka ho vymeníte za iného, nového superhrdinu. A potom zase, a zase. Ušetríte nemalé čiastky.

Ušetríte: 20 eur mesačne

Dievčatko s hračkou

Optimalizujte výdavky spojené s deťmi.

7. Životný štýl a zábava

Kino, divadlo, cigarety, alkohol, zábavné parky, reštaurácie, rýchle občerstvenie… Možností, kde utrácať, je oveľa viac ako tých, kde zarobiť. Odkladajte si mesačne na jedno miesto bločky zo všetkých zábavných aktivít. Na ďalší mesiac ich zosekajte o jednu tretinu, na ďalší mesiac opäť. Tak, a dostali ste sa na optimálnu sumu. Namiesto kina s deťmi si v lete vybehnite na piknik do parku a prečítajte si nahlas jednu rozprávku, namiesto zábavného parku investujte do spoločenskej hry, ktorú môžete hrávať doma po večeroch. Nie je to často pohodlnejšie riešenie a bude vás to možno stáť premáhanie aj presviedčanie, no výsledok vám zlepší rodinnú kasu aj vzťahy. A to je na nezaplatenie.

Ušetríte: 10 – 20 eur mesačne

luxusná reštaurácia

Príležitostná večera v reštaurácii nikoho nezruinuje. Keď sa k nej pridá návšteva kina, alkohol či posedenie na kávičke, výsledná sumička vás isto nemilo prekvapí.


Dobrý tip:
Nainštalujte si do mobilu aplikáciu, v ktorej si budete zapisovať mesačné výdavky. Tá vám pomôže vyhodnotiť, za čo míňate najviac a na čo toľko utrácať nemusíte, niektoré vám vyrátajú aj výšku odporúčanej rodinnej rezervy. Možno vás výsledok naozaj prekvapí.

Najdôležitejšie je začať, a to platí aj v tomto prípade. Ak sa vám podarí ušetriť 10% vášho príjmu (80 eur z 800) len vďaka týmto 7 bodom, je to paráda, však?  Hoci úrokové sadzby na sporiacich účtoch v súčasnosti netrhajú rekordy, odkladať si na horšie časy sa vyplatí určite viac do banky ako do ponožky. Pri neočakávaných výdavkoch môžete väčšinu sporení zrušiť bez poplatku. Ako si vybrať to najvýhodnejšie sporenie? Skúste to cez porovnávač sporení.

Staň sa našim fanúšikom na Facebooku


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!