« späť
Zmeny v roamingu

Ako ovplyvnili zmeny v roamingu výber mobilného operátora?

jednom z našich článkov sme vás už informovali o tom, na čo by ste mali dať pozor pri výbere vášho mobilného operátora. Počas tohto roka však prešiel telekomunikačný trh na Slovensku, ako aj v celej Európskej únii, veľkými zmenami, týkajúcimi sa roamingových poplatkov.

Ako tieto zmeny ovplyvnili proces hľadania najvýhodnejšej ponuky? V tomto článku vám poradíme, na čo by ste si mali dať pozor a čo vďaka zmenám už nemusíte riešiť.

Už si nemusíte dávať pozor na roamingové poplatky

Pokiaľ sa pohybujete iba v krajinách Európskej únie, už sa vôbec nemusíte báť obrovských poplatkov za volania, SMS správy či prehliadanie internetu v zahraničí.

Ak máte zakúpený balík služieb, v krajinách EÚ ho môžete používať rovnako ako na Slovensku a nebudú vám zaúčtované žiadne dodatočné poplatky. Ak platíte iba za to, čo reálne využijete, môžete v zahraničí využívať služby za rovnaké ceny ako doma.

Pozor! Vyššie uvedené informácie platia iba v prípade, že sa pohybujete v ostatných krajinách EÚ. Keď vycestujete do iných krajín sveta, ako napr. do USA, Kanady či Ázie, musíte si dať pozor na roamingové poplatky. Zavedené zmeny v roamingu sa krajín mimo EÚ netýkajú.

Roaming vo svete

Za roaming mimo EÚ, ako napríklad na dovolenke na tropickom ostrove, si stále budete musieť priplatiť.

Pozor na volania zo SR do zahraničia

Zrušenie poplatkov za roaming v EÚ sa netýka volaní z územia Slovenskej republiky do krajín EÚ a celého sveta. Za takéto hovory stále môžu operátori účtovať (a aj účtujú) iné sadzby, ako pri hovoroch v rámci Slovenska alebo z iných krajín EÚ.

Aj kvôli tomu majú stále slovenskí mobilní operátori takéto hovory pri popisoch služieb obsiahnutých v jednotlivých paušáloch uvedené samostatne. Pokiaľ často voláte zo SR do zahraničia, určite si na to pri výbere operátora dajte pozor. V drahších balíkoch služieb býva spravidla zahrnutý aspoň nejaký objem hovorov zo SR do zahraničia. Avšak, pri lacnejších si možno za ne budete musieť priplatiť.

Kvôli tomu môže nastať celkom paradoxná situácia, pri ktorej môže byť hovor zo SIM karty slovenského operátora uskutočnený zo zahraničia do zahraničia (teda napr. z ČR do Francúzska) lacnejšie ako hovor zo SR do zahraničia (napr. SR do Francúzska). Prvý menovaný totiž podlieha novej regulácii, zatiaľ čo ten druhý nie.

Všetko má svoje obmedzenia

Aj napriek tomu, že spotrebiteľom nebudú účtované vysoké roamingové poplatky za využívanie služieb v zahraničí, operátori si medzi sebou stále poplatky platia. Preto, aby neostali úplne bezmocní, majú možnosť využívanie služieb za domáce ceny v zahraničí obmedziť.

Počas minimálne 4 mesiacov môžu sledovať to, ako využívate vaše služby, a pokiaľ ich budete využívať prevažne v zahraničí, môžu vám za ne zaúčtovať poplatky. Avšak, ak využívate roaming napr. iba počas dovolenky a nezdržiavate sa dlhodobo v zahraničí, nemáte sa čoho báť.

Čo to všetko pre vás znamená?

Pre vás ako koncového spotrebiteľa znamenajú zmeny v roamingu hlavne to, že pri klasickom využívaní služieb už nemusíte zohľadňovať poplatky za roaming. Väčšina ľudí bude platiť naozaj iba cenu za samotný paušál a žiadne dodatočné poplatky.

Avšak, aby tomu tak naozaj bolo, venujte dostatočnú pozornosť výberu správneho paušálu. Pri výbere vám môže pomôcť náš porovnávač mobilných paušálov.


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!