« späť
Pohodové vianoce

3 rady, ako zvládnuť Vianoce bez finančných ťažkostí

Vianoce sú časom radosti, pokoja a príjemných chvíľ strávených s rodinou a blízkymi ľuďmi. Avšak, okrem toho sú Vianoce spojené aj s obdarovávaním ľudí, na ktorých nám záleží. Darčeky sú milé a dokážu naozaj potešiť, no zároveň majú potenciál spôsobiť nepríjemné finančné ťažkosti. Samozrejme, Vianoce nie sú iba o darčekoch. Sú hlavne o príjemných chvíľach strávených s najbližšími. Avšak, aj predvianočné nákupy, vďaka ktorým je na Vianoce všetkého dostatok, stoja nemalé množstvo peňazí. Takže, ako potešiť vašich blízkych a finančne to zvládnuť? Odpoveď nájdete v tomto článku.

Rada číslo 1: Darčeky s osobnou a citovou hodnotou

Každý darček nemusí byť drahý. Samozrejme, niektorí ľudia očakávajú, že dostanú niečo hodnotné, drahé či cenné, no vaša finančná situácia by mala byť prioritnejšia. Popritom, darčeky, ktoré majú blízku osobnú a citovú hodnotu pre obdarovaného, často nemusia byť vôbec drahé a môžu potešiť dokonca ešte viac ako niečo iné. Táto možnosť, samozrejme, nie je pre každého. Pokiaľ chcete kúpiť vašim blízkym niečo drahšie, máme tu pre vás ďalšie dve možnosti, ktoré sa týkajú skôr peňazí a finančnej gramotnosti.

Vianočný darček

Aj menší darček môže obdarovaného nesmierne potešiť.

Rada číslo 2: Šetrenie na Vianoce v dostatočnom predstihu

Táto možnosť je relatívne jednoduchá, no vyžaduje, aby ste na Vianoce a vianočné darčeky mysleli vopred. Keď viete, že by ste vašim blízkym radi kúpili hodnotnejšie dary, je skvelým riešením odkladať si peniaze počas celého roka. Týmto spôsobom budete na Vianoce a zvýšené výdavky s nimi spojené pripravení a nič vás neprekvapí. Odkladanie peňazí môže byť, samozrejme, taktiež náročné. Avšak, drvivá väčšina ľudí si môže dovoliť každý mesiac odložiť aspoň zopár eur, bez toho, aby znížili kvalitu svojho každodenného života. Pokiaľ hľadáte spôsob na zvládnutie tohtoročných Vianoc, ktoré sú už za rohom, táto možnosť vám v momentálnej situácii už zrejme nepomôže. Môžete ju však vyskúšať v budúcom roku, a uvidíte, ako vám to pôjde. No a v tomto roku môžete vyskúšať možnosť číslo 3.

Rada číslo 3: Zodpovedne zvolená pôžička

Pokiaľ momentálne nemáte dostatok finančných prostriedkov, no aj tak by ste radi niekoho potešili hodnotnejším darčekom, môžete vyskúšať siahnuť po pôžičke od jedného z mnohých bankových subjektov na slovenskom trhu. Avšak, je dôležité, aby ste k výberu pôžičky pristupovali zodpovedne. Myslite na to, že ide „iba“ o darčeky, a nie o niečo životne dôležité, čo nutne potrebujete. Nie je predsa rozumné dostať sa do finančných problémov iba preto, aby ste potešili niekoho iného. Dôkladne zvážte, či budete schopní pravidelne splácať mesačné splátky, a snažte sa nájsť čo najvýhodnejší úverový produkt, aby ste zbytočne neplatili viac, ako musíte. Mnohé spoločnosti ponúkajú špeciálne akcie a „vianočné pôžičky“, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať zaujímavo, no nenechajte sa zlákať marketingovými trikmi, a urobte si dôkladný prehľad o ponuke všetkých spoločností, aby ste mohli vybrať tú najvýhodnejšiu možnosť. Možno vám to pár hodín potrvá, no určite to stojí za to. Na uľahčenie výberu najlepšej pôžičky môžete použiť náš porovnávač pôžičiek, s ktorým vám to pôjde omnoho jednoduchšie a rýchlejšie.


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!