« späť
hypoteka pre mladych

Hypotéka pre mladých sa v roku 2018 zmení. Oplatí sa poponáhľať?

Plánujete v dohľadnej dobe požiadať o hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých (ďalej ŠPM)? Podľa predbežných informácií ministerstva financií nás čakajú od roku 2018 zmeny. Oplatí sa počkať na nové podmienky alebo sa poponáhľať s úverom?

Ak aktuálne spĺňate stanovené podmienky pre hypotéku pre mladých, môžete úver získať s 3 % zvýhodnením oproti bežnej úrokovej sadzbe. Dvomi percentami sa na dotácií podieľa štát, jedným percentom banka.

O hypotéku s príspevkom pre mladých môže žiadať aj pár.

O hypotéku s príspevkom pre mladých môže žiadať aj pár.

Aktuálne podmienky pri hypotékach so ŠPM:

  • vek žiadateľa do 35 rokov
  • aktuálne (október 2017) hrubý mesačný príjem za predchádzajúci rok nesmie presiahnuť 1 227,20 eura
  • pri dvojici nesmie byť spoločný príjem aktuálne (október 2017) vyšší ako 2 454,40 eura
  • zvýhodnenie platí iba na sumu úveru max. 50 000 eur, zároveň max. 70 % hodnoty nehnuteľnosti
  • výhodný úrok platí 5 rokov

Namiesto nižších úrokov daňový bonus

V plánovanej novele zákona o dani z príjmov ministerstvo financií podľa dostupných informácií navrhuje zmeny v uplatňovaní zvýhodnenia mladých pri kúpe vlastného bývania.

Kým v súčasnosti platia mladí vďaka zvýhodneným úrokom nižšie splátky, po novom sa plánuje zavedenie tzv. odpočítateľnej položky od daňovej povinnosti, podobne ako pri daňovom bonuse – podporu od štátu by si tak mladí s hypotékou vyúčtovali jednorazovo pri ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní. Cieľom novely je zjednodušenie celého systému a zníženie administrácie pri poskytovaní hypoték pre mladých.

Podporu od štátu si mladí s hypotékou vyúčtujú jednorazovo pri ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní.

Podporu od štátu si mladí s hypotékou vyúčtujú jednorazovo pri ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní.

Čím dostupnejšie, tým drahšie

Odborníci však upozorňujú, že pri súčasnom nastavení sú hypotéky pre mladých dostupné širokej skupine žiadateľov, úvery sú aj bez zvýhodnenia ŠPM rekordne nízke a o bývanie na úver je tak veľký záujem, čo zvyšuje ceny nehnuteľností – v konečnom dôsledku tak síce mladí získajú výhodnejšiu úrokovú sadzbu, ale musia si na vlastné bývanie požičať vyššiu sumu. To, či sa podmienky na získanie výhod pre mladých budú meniť, zatiaľ nie je jasné.

Rovnako sa nevie, či sa zmení aj samotná výška zvýhodnenia.

Zmeny v hypotékach do konca roka 2017

Pre tento rok platia stále rovnaké podmienky, mení sa akurát maximálna výška príjmu – a to 4­-krát do roka. Máte obavu, že sa nezmestíte do maximálnej hranice príjmu? Tak so žiadosťou počkajte. Najvyššia hranica je každý rok od apríla do júna, teda v druhom kvartáli. Vypočítava sa totiž z príjmov za dva kvartály spätne – teda za koniec predchádzajúceho roka, kedy sa dostávajú trináste platy a koncoročné odmeny.

Banku si vyberajte obozretne. Pri jednotlivých bankách sa líšia podmienky odpočítavania úrokov.

Banku si vyberajte obozretne. Pri jednotlivých bankách sa líšia podmienky odpočítavania úrokov.

Najvýhodnejšia hypotéka so ŠPM

Pri výbere banky, od ktorej si beriete hypotéku so ŠPM, buďte obozretní. Pri jednotlivých bankách sa líšia podmienky odpočítavania úrokov, čo vo výsledku spôsobuje aj niekoľkotisícové rozdiely v nesplatených sumách hypotéky. Prečítajte si viac v našom podrobnom článku.

MoneyToo odporúčanie: Podobne ako pri hypotékach, treba byť obozretný aj pri klasických spotrebných úveroch. Na našom blogu sme spísali najkomplexnejší článok o pôžičkách na slovenskom internete (edícia 2018), ktorý určite nesmiete prehliadnuť.

Potrebujete poradiť pri výbere banky? Skúste našu hypokalkulačku MoneyToo, ktorá vám vypočíta tu najvýhodnejšiu ponuku.


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!