« späť

10 tipov, ako ušetriť peniaze v roku 2020

Do nového roka vstupujeme s rôznymi predsavzatiami. Medzi tie najbežnejšie patrí „konečne začnem šetriť“. Počiatočné nadšenie však veľmi skoro strieda nechuť a frustrácia. Netrvá dlho a zo šetrenia zostane len zabudnutá spomienka. Ak chceme šetriť peniaze jednoducho a hlavne dlhodobo, je potrebné sa na takýto krok vopred pripraviť.

Šetrite na správnych miestach

Šetrenie neznamená, že sa máš vzdať všetkého, čo ti prináša radosť. Je to častý mýtus, ktorý býva so sporením spájaný. Ak sa vzdáš členstva vo fitku a kvalitné potraviny z trhu nahradíš polotovarmi plnými éčok, ušetríš síce pár drobných, no z dlhodobého hľadiska sa to môže odraziť najmä na tvojom zdraví.

Namiesto neuváženého šetrenia sa zameraj na pár najefektívnejších spôsobov, ako na to.

1. Zruš automatické mesačné predplatné a členstvá

Aj tebe každý mesiac pípne sms a z účtu odíde čiastka za členstvo, ktoré nevyužívaš? Nastal čas na revíziu tvojich „subscriptions“ alebo predplatných. Či už je to členstvo vo virtuálnom fitku, Spotify alebo Deezer, nechaj si len to, ktoré pravidelne používaš. To isté platí aj pre streamovacie služby typu Netflix či HBO Go. Dobrou správou je, že sa k nim môžeš kedykoľvek vrátiť.

streamovacia služba

zdroj: unsplash.com

2. Vyhni sa unáhleným nákupom

Neľahká úloha, no nie je nemožná 😊. Keď ti do oka padne niečo, bez čoho nemôžeš žiť, nekupuj to hneď a radšej si dopraj čas na rozmyslenie. Niekedy stačí 1 deň a zistíš, že v skutočnosti danú vecičku vôbec nepotrebuješ.

Ak sa ju predsa rozhodneš zakúpiť, over si jej cenu v rôznych e-shopoch. Výborným pomocníkom sú cenové porovnávače, ktoré vyhľadajú najlepšiu cenu daného produktu za teba.

3. Odhlás sa z odberu newsletterov

Sú farebné, krásne zalomené, pútavo napísané a ponúkajú niečo, bez čoho sa nezaobídeš. Preč s nimi! Reklamné ponuky vo forme newsletterov útočia na všetky naše zmysly a je im neraz veľmi ťažké odolať. Ale ty odoláš. Ako? Tak, že ich neuvidíš.

4. Plať a zároveň šetri

Nie, to nie je oxymoron ale inteligentné bankovníctvo. Stačí, keď si vo svojom bežnom účte zvolíš automatické zaokrúhľovanie pri platbe kartou. Pri každom nákupe ti zaokrúhlený rozdiel putuje na sporiaci účet. Za rok si tak dokážeš nasysliť peknú čiastku bez akéhokoľvek úsilia navyše.

Napr., ak máš nastavené spomínané zaokrúhľovanie nahor na 1 celé euro a pri platbe kartou za nákup platíš 16,50 €, z bežného účtu ti odíde 17 € pričom 50 centov poputuje rovno na tvoj sporiaci účet. Parádička, no nie?

Podmienkou pre tento typ šetrenia je inteligentná banka. Ak takú nemáš, stačí si otvoriť účet napr. v 365 banke. Všetko si v nej vybavíš cez mobil a za vedenie účtu nič neplatíš. Žiadne poplatky = ušetrené peniažky 😊.

syslenie od 365 banky

zdroj: 365 banka

5. Variť doma sa oplatí

Strava je najväčšou položkou v našich variabilných výdavkoch, no zároveň sa na nej dá najlepšie ušetriť. Nemyslíme tým, že máš kupovať lacné, nekvalitné potraviny. Namiesto toho začni variť. Len si to zrátaj. Denné menu stojí v priemere 5,50 €. Keď sa k obedu pridá aj nejaká tá kávička a koláč, tak sme na sume skoro 200 € mesačne. A to sme ešte nespomenuli raňajky. Týždenný jedálniček taktiež bráni impulzívnym nákupom v potravinách.

6. Požičaj, nekupuj

Potrebuješ upiecť tortu a nemáš formu? Ideš na ples a chýba ti kravata? Namiesto kupovania vecí, ktoré využiješ raz ročne, si ich požičaj. Oslov kamošov, kolegov a pomôžeš tak nielen svojej peňaženke, ale budeš šetriť aj planétu.

7. Z druhej ruky

Preč sú časy, keď bolo nakupovanie v sekáčoch trápne. Rôzne bazáre, susedské burzy a swap eventy zažívajú svoj veľký boom. Či už hľadáš lyže, lego, oblečenie alebo Playko, nekupuj hneď všetko nové, pretože kúpou vecí z druhej ruky môžeš naozaj šikovne ušetriť. Navyše to robíme aj v mene zero waste, no nie 😉?

susedská burza

zdroj: unsplash.com

8. Kávičkuj doma

Au au au! Áno, vieme. Toto bolí najviac. Spočítaj si však, koľko kávy mesačne vypiješ v kaviarni. Rovnako kvalitnú kávu si pritom vieš pripraviť aj doma. Kúp si kvalitné zrná, mlynček, kávovar alebo frenchpress a máš to. Návštevu kaviarne nemusíš vynechať úplne, stačí, ak ju obmedzíš na polovicu.

9. Vodu maj vždy pri sebe

Voda je po káve druhým najčastejšie kupovaným nápojom. Kúp si vlastnú fľašu, ktorú si budeš brať všade so sebou a priebežne ju dopĺňať. Mesačne tak ušetríš aj niekoľko desiatok eur. EKO recyklovateľná fľaša je nielen trendovým doplnkom, aj vďaka nej totiž dávaš stopku nadbytočnému používaniu plastov.

ekologické fľaše

zdroj: pexels.com

10. Založ si čitateľský preukaz

Okrem toho, že je to super retro, ušetríš na knihách nemalé peniaze. Dnešné knižnice majú vo svojej ponuke aj najnovšie tituly. Ak niečo nenájdeš, skús si knihu požičať od kamošov alebo sa pridaj do čitateľských skupín na Facebooku. Niekto s rovnakým vkusom sa určite nájde.

Ako sme Ti na názorných príkladoch ukázali, šetrenie naozaj nie je žiadna veda a keď človek naozaj chce, vie si šikovne nasporiť celkom slušný obnos peňazí bez toho, aby sa nejako extra obmedzoval. Platí staré známe, že kde je vôľa, tam je cesta. A my len doplníme, že ten kto sporí, v pohode si za našetrené napríklad aj zacestuje. 😉


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!