« späť
nakupovanie na dlh

Nový spotrebný úver alebo refinancovanie: Čo sa oplatí viac?

Nie je nič horšie, ako zobrať si nový spotrebný úver na to, aby ste dokázali splácať ten starý. Bohužiaľ, stále sa nájdu ľudia, ktorí do splátkového kolotoča spadnú. Ako sa mu vyhnúť? A čo robiť, ak vám mesačné splátky prerastú cez hlavu?Vezmime si napríklad pána Juraja. Má manželku a ich spoločný príjem je 1500 eur.  Majú 2 spotrebné úvery v banke, auto na leasing, kreditku, povolené prečerpanie na účte a televízor na splátky. Bývajú v dome po rodičoch, ktorý nutne potrebuje rekonštrukciu. Majú vytvorenú istú finančnú rezervu, no tá im stačiť nebude. Ako by mali postupovať, ak nechcú ďalší úver?

Podobných Jurajov s manželkami sú na Slovensku stovky či tisíce. Pritom banky poskytujú riešenie, ktoré im zníži mesačné splátky a a ušetrí peniaze, ktoré doslova vyhadzujú von oknom na úrokoch. Riešením je refinancovanie úverov.

míňanie na dlh

Bezhlavé nakupovania na dlh je lákavé. Z bláznivého kolotoča vám môže pomôcť refinancovanie úverov.

Refinancovanie hypotéky alebo spotrebného úveru znamená, že na splatenie existujúceho dlhu si vezmete novú výhodnú hypotéku alebo spotrebný úver s novými, zvyčajne výhodnejšími podmienkami splácania – s nižšou splátkou, nižším úrokom, alebo naopak, vyššou splátkou, aby ste mali dlh rýchlejšie z krku. Nemusíte si brať ďalší, nový spotrebný úver a zaťažiť svoj rozpočet ďalšou mesačnou splátkou.

Výhody refinancovania:

  • platíte iba jednu splátku
  • platíte nižší úrok a poplatky iba za jeden bankový produkt
  • máte prehľad vo svojich financiách a jednoduchšie si ustriehnete termíny

Ponuky bánk sú rôzne, niektoré poskytujú iba spotrebné úvery na refinancovanie, niektoré aj bezúčelové hypotéky, vďaka ktorým si môžete požičať väčšie množstvo peňazí bez toho, aby ste dokladovali, na čo ich použijete. Myslite však na to, že v týchto prípadoch ručíte nehnuteľnosťou.

Dobrý tip: Refinančné úvery sú určené iba na splatenie už existujúcich úverov, banke musíte predložiť úverové zmluvy a údaje o zostatkoch, no zároveň viaceré umožňujú navýšiť sumu o nejaké percentá. To znamená, že ak potrebujete vyplatiť dlhy vo výške 10-tisíc eur, niektoré banky vám ponúknu napríklad 11-tisíc eur s tým, že rozdiel prevedú na váš bežný účet. Ak potrebujete finančnú injekciu, je to ideálne riešenie. Alebo ak potrebujete peniaze na rekonštrukciu, ako Juraj zo začiatku článku.

Premýšľate, či je váš úver, ktorý už 5 rokov splácate, výhodný, alebo už medzičasom banky ponúkajú niečo lepšie? Refinancovanie sa vám vyplatí aj v tomto prípade. Porovnajte si ponuku úverov online, nemusíte nikam chodiť.

Refinancovanie je v mnohých prípadoch výhodné kvôli nesprávnemu výberu pôvodných pôžičiek a úverov. Správnym rozhodnutím pri voľbe úveru sa môžete vyhnúť nevýhodným pôžičkám a možno nebudete nikdy refinancovanie potrebovať. Prečítajte si náš článok Pôžičky a spotrebné úvery: Ako vybrať správne?

Staň sa našim fanúšikom na Facebooku


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!