« späť
plánovanie výdavkov

10 rád, ako zefektívniť rodinný rozpočet

Čo je to efektívny rodinný rozpočet? Taký, pri ktorom vám na konci mesiaca zostane dostatočná finančná rezerva, dokážete si našetriť na letnú dovolenku, zimnú lyžovačku a pritom posielať deťom pravidelné príspevky na sporenie. Ako na to? Skúste využiť týchto 10 tipov.

1. Odkladajte si

Z každého príjmu si odložte 10%. Nielen z výplaty, ale aj z prídavkov na deti, z preplatku za elektrinu, z úrokov na terminovanom vklade či z nájomného za garáž, ktorú prenajímate. Pri sporení väčšina ľudí zabúda na vedľajšie menšie príjmy, vďaka ktorým je však šetrenie jednoduchšie. Aj keď to bude len 5 eur mesačne navyše, za rok to je už 60 eur. A to už nie je zanedbateľná suma. Naučte šetriť aj vaše deti, najskôr do pokladničky, neskôr na vlastný detský účet, lebo čo sa zamladi naučíš, na staré kolená ako by si našiel.

2. Zbavte sa dlhov

Hypotéka, spotrebný úver a jedna kreditná karta? Preplácate zbytočne na úrokoch. Porovnajte si hypotéky a spotrebné úvery a možno zistíte, že ak refinancujete svoju hypotéku alebo si zoberiete jeden spotrebný úver na splatenie niekoľkých menších + dlhu na kreditnej karte, vyplatí sa vám to vďaka nižšiemu úroku viac. Skôr, než sa k tomuto kroku odhodláte, pozrite si podmienky predčasného splatenia vašich úverov, aby ste ich nepreplatili na zbytočných poplatkoch.

3. Zrušte prečerpanie účtu

Povolené prečerpanie na vašom účte (kontokorent) je skvelá finančná rezerva, ale len v prípade, že ju nevyužívate. Ak ju využívate, teda pravidelne pred výplatou idete do mínusu, platíte zbytočne vysoké úroky a často je to iba kvôli tomu, že si vďaka dostupnej hotovosti kúpite to, čo by ste s inak nedopriali. Uvedomte si, že nenakupujete za vlastné peniaze, ale za prostriedky, ktoré patria banke. Ako keby ste si každý mesiac brali pôžičku. Znie to strašidelne, však? Takže splatiť, zrušiť a nepokúšať.

nenakupujte zbytočnosti

Zrušte prečerpanie na účte. Zbytočne nakúpite veci, ktoré by ste si bežne nedopriali.

4. Vyťahujte spotrebiče zo zásuvky

Nové spotrebiče v stand-by režime nemôžu podľa nariadení EU žrať viac ako 1 watt. Ak však doma máte čokoľvek s rokom výroby starším ako 2013, môžu vám ukrojiť 2 či 3 watty aj v prípade, že sú vypnuté a svieti im „iba“ kontrolka či hodiny. Ak máte počítač celý rok v zásuvke a používate ho iba výnimočne, ročne vás môže stáť až 30 eur na platbách za elektrinu. Dobré, že? Ak k nemu pridáte ešte tlačiareň, reproduktory, môžete si pripísať, teda vlastne odčítať z účtu ďalších 5 až 10 eur. Riešením je vyťahovať všetky nabíjačky aj spotrebiče v čase, keď ich nepoužívate, prípadne ich napojiť na predlžovačku s prepäťovou ochranou a vypnúť tak všetko naraz.

televízor

Vyťahovanie spotrebičov z elektriny vám dokáže ušetriť niekoľko desiatok eur.

5. Posvieťte si na telefónne účty

Vďaka ponukám od operátorov môžu teraz členovia rodiny telefonovať medzi sebou zadarmo, prípadne môžete ušetriť, ak prejdete ku konkurencií alebo ušetriť pri výhodnejších balíčkoch volaní. Nemusíte nikam chodiť, využite porovnávač ponúk mobilných operátorov.

účty za mobil

Posvieťte si na telefónne účty. S výberom najlepšej ponuky mobilného operátora vám pomôže porovnávač ponúk mobilných operátorov.

6. Záľuby, ktoré nič nestoja

Namiesto 20 eur, ktoré pravidelne posielate na účet posilky, kam chodíte tak dvakrát do mesiaca, investujte peniaze do kvalitnej športovej výbavy a cvičte v lete vonku a v zime doma s váhou vlastného tela. Namiesto predraženého kina hľadajte inšpirácie v antikvariátoch a zábavné parky vymeňte za farmy so živými zvieratkami či botanické záhrady. Na vstupnom dokážete ušetriť desiatky eur.

Namiesto drahých permanentiek do posilky vyskúšajte pohyb na čerstvom vzduchu alebo cvičenie v pohodlí domova.

7. Vymeňte žiarovky a nové spotrebiče

Úsporné žiarovky dokážu ušetriť desiatky eur. Podobne to platí aj pri nových chladničkách či práčkach. Ak vlastníte niekoľko starších spotrebičov (viac ako 5-ročných), môže sa to prejaviť na nedoplatkoch za elektrinu či vodu. Nová umývačka riadu či práčka toho totiž potrebuje naozaj oveľa menej ako tá, ktorú ste si priniesli z prvého podnájmu.

8. Stravujte sa doma

Za to, čo zaplatíte za jednu rodinnú večeru v reštaurácií, dokážete často nakúpiť potraviny na celý týždeň. Stravujte sa doma, ak je to možné, pripravujte si doma aj obedy do práce a desiaty deťom do školy, nezabúdajte na vlastnú vodu namiesto balených nápojov. Aj stravné lístky predsa môžete použiť ako platidlo v obchode.

varenie doma

Varenie a stravovanie doma vám v porovnaní s návštevou reštaurácie ušetrí nemalé peniaze.

9. Viac plánujte

Škola v prírode, tábor, rozlúčka so slobodou, výročie svadby… Nezabúdajte, píšte si a plánujte. Podobne aj darčeky pod stromček môžete začať nakupovať už koncom augusta a žiaden nečakaný výdavok vás neprekvapí. Nie je nič horšie ako siahnuť na finančnú rezervu len preto, že ste minulý mesiac boli dvakrát v kine s celou rodinou a teraz vám chýba 50 eur na zálohu za školský výlet.

plánovanie výdavkov

Vďaka plánovaniu výdavkov získate vo svojich financiách prehľad.

10. Skontrolujte svoje bankové produkty

Často platíte zbytočné poplatky bankám, napríklad za výbery z bankomatov, ktoré majú inde zadarmo alebo vám chodia domov papierové výpisy, hoci si ich viete pozrieť aj elektronicky. Porovnajte si váš bežný účet a zistite, či sa medzičasom na trhu neobjavilo niečo nové a výhodnejšie.

Dobrý tip: Nastavte si percento odmeňovania. O čom hovoríme? Napríklad raz do roka vyčleňte 10% z ušetrených peňazí na to, čo ste si dlho odopierali a bez výčitiek svedomia si to doprajte. Výlet do zábavného parku, motokáry alebo tá hriešne drahá sada hrnčekov na kávu, ktoré už celú večnosť obdivujete vo výklade.

Nastaviť si rodinný rozpočet tak, aby vás neobmedzoval a zároveň vytváral dostatočný priestor na rezervu, potrvá niekoľko výplat, musíte mať trpezlivosť. Zmena však bude trvalá a žiadne nečakané výdavky vás neprekvapia. Ak si zvolíte výhodné sporenie v banke a peniaze budete posielať tam, navyše vám ušetrená čiastka ešte narastie.

Staň sa našim fanúšikom na Facebooku


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!