« späť
Výhody medzi kreditom a paušálom.

Paušál alebo kredit: Čo je pre vás výhodnejšie?

Čo je lepšie, paušál alebo kredit? Zrejme vás nepotešíme – univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. Každá z týchto možností má svoje výhody aj nevýhody. Je logické, že to, čo ocení podnikateľ, 10-ročný školák nevyužije. A to platí aj opačne. Je už na vás a vašich potrebách, aby ste si vybrali pre vás najvýhodnejší variant. Čo môžeme urobiť my?  Prezradiť vám výhody a nevýhody paušálu aj predplatenej karty. Tak poďme na to.

Výhody kreditu

Najvýraznejšou výhodou kreditu alebo predplatenej karty je sloboda. Neviažete sa, nepodpisujete zmluvy, jednoducho prídete do pobočky operátora, do supermarketu alebo novinového stánku a kúpite si SIM kartu s predplateným kreditom a novým číslom. A keď sa vám operátor prestane páčiť, prejdete k novému. S tým je spojená ďalšia výhoda – rýchlosť. SIMku si po kúpe registrujete – telefonicky alebo cez webový formulár a môžete telefonovať. Okrem toho máte veľmi dobrý prehľad o spotrebe v eurách a neminiete viac, ako máte na karte. To ocenia hlavne rodičia, ktorí chcú ustriehnuť výdavky svojej ratolesti.

Nevýhody kreditu

Prvou a výraznou nevýhodou kreditu je, že v porovnaní s paušálmi spravidla zaplatíte za hovory a SMS viac. Snažia sa to zmeniť nové ponuky virtuálnych operátorov ako Juro či Tesco Mobile, alebo najnovší prírastok medzi poskytovateľmi telekomunikačných služieb, 4ka. S kreditom vám odpadá obľúbená možnosť kúpiť si dotovaný telefón (telefón za výhodnejšiu cenu). Nič netrvá večne, a to platí aj o kredite, ktorý vám po určitej dobe neaktivity nenávratne prepadne. Podobnou nevýhodou je, že vám kredit môže dôjsť v najmenej vhodnej chvíli, napríklad počas dôležitého hovoru. Pozrite sa na najvýhodnejšie ponuky operátorov pri predplatených kartách TU.

Pri kúpe dotovaného telefónu od mobilného operátora existuje vo väčšine prípadov možnosť rozrátať cenu kupovaného telefónu na viacero mesačných splátok. Pri kredite možno takúto možnosť nemáte, no nahradiť ju môže napríklad bezúčelový spotrebný úver, ktorým môžete kúpu nového telefónu financovať.

Kredit pre deti.

Kredit ocenia hlavne rodičia, ktorí chcú mať prehľad vo výdavkoch svojich detí.

Výhody paušálu

Najčastejším dôvodom, prečo si ľudia vyberajú paušál, sú výhodnejšie ceny. Napríklad aktuálne v O2 za 15 eur mesačne získate 100 minút do všetkých sietí, neobmedzený počet SMS a 500 MB. Pričom virtuálny operátor Tesco Mobile vám na kreditnej karte ponúka SMS aj volania za 0,04 eura a za 500 MB balík dát zaplatíte 5 eur. K paušálu získate možnosť kúpiť si dotovaný telefón, a tak ušetriť ďalšie eurá. Nemusíte riešiť to, či máte dobitý kredit a každý mesiac si môžete pozrieť vašu spotrebu v prehľadnej faktúre. Ak ste dlhoročným zákazníkom s paušálom, operátori vám dokážu predostrieť ešte výhodnejšiu ponuku ako novým či bežným zákazníkom.

Nevýhody paušálu

Tou hlavnou je nepochybne viazanosť, s ktorou môžete mať problémy v prípade odchodu do zahraničia alebo záujmu vymeniť mobilného operátora. Vtedy sa platia vysoké zmluvné pokuty – nie je výnimočné, keď sa pohybujú v stovkách eur. Aj to sa však dá často obísť, ak sledujete aktuálne akcie operátorov. Niektorí zmluvnú pokutu zaplatia za vás, iní vám dajú zľavu na telefonovanie na pár mesiacov alebo finančný bonus. Pre niektorých je nevýhodou aj to, že si nekontrolujú priebežnú spotrebu a pri prezeraní faktúry sú nepríjemné prekvapení. Chcete nájsť najvýhodnejší program pre vás? Pozrite si náš porovnávač paušálov.

Nedá sa povedať, že paušál je výhodnejší ako kredit a bodka. O tom, čo sa viac oplatí, rozhodnete vy a vaše potreby. Pri paušáloch si často môžete ľubovoľne prispôsobovať poskytované služby a meniť balíčky hocikedy v zúčtovacom období, kredit si môžete dobiť aj z bankomatu či cez internet banking. Ak však chcete ušetriť, čo teda určite chcete, vyberte si poskytovateľa, u ktorého zaplatíte najmenej sa služby, ktoré využívate. Ak veľa telefonujete, stavte na zodpovedné používanie paušálu, ak potrebujete dáta, porozhliadnite sa po výhodných dátových balíčkoch.

Staň sa našim fanúšikom na Facebooku


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!