« späť

Offsetová hypotéka: hypotéka so sporením

Vo svete sú offsetové hypotéky už takmer dve desaťročia bežnou praxou. U nás sa objavujú prvé lastovičky s touto ponukou. Viete, o čom je reč a ako vám takáto hypotéka pomôže ušetriť peniaze? Tak čítajte.

Aj rodičia vám môžu pomôcť získať výhodnejšiu hypotéku.

Aj rodičia vám môžu pomôcť získať výhodnejšiu hypotéku.

Bežnou praxou je, že si pred kúpou nehnuteľnosti šetríte peniaze, následne po porovnaní všetkých ponúk požiadate o najvýhodnejšiu hypotéku, užívate si svoj nový príbytok a každý mesiac splácate splátku aj s úrokmi. Na našom trhu je však novinka, ktorá vám dokáže úroky zraziť na rekordne nízke číslo. Reč je o takzvanej offsetovej hypotéke. Offsetová hypotéka v sebe spája výhody sporenia a hypotékárneho úveru.

Ako funguje offsetová hypotéka?

Princíp takéhoto úveru je veľmi jednoduchý, ukážeme si ho na aktuálnom príklade hypotéky s názvom Užitočné bývanie s produktom Úspora od Poštovej banky.

Ako sme už spomínali, pri offsetovej hypotéke ide o kombináciu bežného hypotekárneho úveru so sporením. V banke si vezmete hypotéku so štandardným úrokom – ktorý je však spravidla o niečo vyšší ako konkurenčné ponuky na bežných hypotékach. Zároveň si však v tej istej banke založíte sporiaci účet, na ktorom budete mať uložené úspory.

Tie vám znížia úrokovú sadzbu úveru o percentuálny pomer medzi úsporami a načerpanou výškou hypotéky.

Peniaze, ktoré si chcete nechať ako finančnú rezervu, vám môžu znížiť úrok hypotéky až na polovicu.

Peniaze, ktoré si chcete nechať ako finančnú rezervu, vám môžu znížiť úrok hypotéky až na polovicu.

Čo to znamená v bežnej reči? Úroky platíte iba z tej časti dlhu, ktorá prevyšuje úspory. Ak si požičiate 100 tisíc a dostanete základnú úrokovú sadzbu povedzme 1,5 %, stačí mať na sporiacich účtoch 50 tisíc eur a úrok na hypotéke sa vám zníži na 0,75 %. A to už je značná úspora peňazí.

V prípade tejto ponuky je možné aktuálne (máj 2017) naviazať na jeden úver až 5 rôznych sporiacich účtov. Banka následne zohľadňuje celú sumu, ktorú si sporíte – pre každé z vašich detí či príspevky od vašich rodičov.

S peniazmi na sporiacich účtoch môžete narábať, ako práve potrebujete. Samozrejme, výšky úrokov sa pravidelne prehodnocujú práve na základe vašej nasporenej sumy.

Pre koho je offsetová hypotéka určená?

Premýšľate, pre koho je táto ponuka určená? Že ak by ste mali nasporených 50 tisíc, radšej by ste ich investovali priamo do kúpy nehnuteľnosti a zobrali si nižšiu hypotéku? Pozrite si nasledujúce príklady.

Pre koho sú offsetové hypotéky výhodné:

  • rodičov, ktorí sporia svojim deťom na sporiacich účtoch a neplánujú peniaze tak skoro vybrať
  • podnikateľov, ktorí majú peňažný kapitál, no momentálne neplánujú investovať, tak peniaze uložia na sporiaci účet
  • kohokoľvek, kto má nasporené peniaze, no chce si ich ponechať ako finančnú rezervu a neplánuje ich pri kúpe nehnuteľnosti použiť na jej financovanie
  • mladé rodiny, ktorým chcú rodičia či blízki pomôcť znížiť úroky – stačí si šetriť peniaze na účte naviazanom na úverový 
Sporenie pre vašich potomkov vám môže znížiť úrok na hypotéke.

Sporenie pre vašich potomkov vám môže znížiť úrok na hypotéke.

MoneyToo tip: Úverový a sporiace účty nie sú pri offsetovej hypotéke priamo prepojené, majiteľ nasporenej hotovosti nemusí byť ani v príbuzenskom vzťahu s dlžníkom. Navyše, peniaze si môže kedykoľvek vybrať a disponovať nimi, ako práve potrebuje.

Offsetová hypotéka je pre niektorých záujemcov o úver na bývanie príjemným spestrením trhovej ponuky. Ak vás aj nezaujala a hľadáte možnosti, ako si vybrať najvýhodnejšiu hypotéku, vypočítajte si ju pomocou našej hypokalkulačky MoneyToo.


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!