« späť
dodávka elektriny

Nové tarify elektriny a plynu: Ako sa zorientovať?

Od nového roka sa zmenili sadzby za dodávku a distribúciu elektriny a plynu. Domácnostiam a podnikom prišli v januári nové faktúry, mnohým niekoľkonásobne vyššie, vznikol chaos, premiér faktúry trhal, posielali sa nové, opozícia sa snažila odvolať premiéra a nikto poriadne nevie, čo sa vlastne zmenilo. Pripravili sme pre vás stručný prehľad zmien vo faktúrach.

O čo v skratke išlo: Vyhláška z jesene 2016 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ďalej regulačný úrad) zmenila tarify na odber elektriny a plynu – zmeny museli zohľadniť všetci dodávatelia energií na Slovensku vo faktúrach pre koncových spotrebiteľov. Napríklad z pôvodných štyroch tarifných skupín pri plyne vzniklo až 8 určených pre domácnosti, čo by samo o sebe nepredstavovalo problém, zmenili sa však poplatky – to spôsobilo, že mnohým domácnostiam stúpli platby za plyn a elektrinu.

ceny energií otriasli aj vládou

Zmätky v cenách energií otriasli aj vládou

Vyvolalo to vlnu nevôle, vláda sa snažila zasiahnuť a po naťahovačkách a opozično-koaličných súbojoch 25. 1. 2017 Regulačný úrad vydal nové rozhodnutie a distribučné poplatky zmenil. Zákazníci však už faktúry s pôvodnými sadzbami dostali ešte v priebehu januára a mnohí ich aj uhradili. Niektorí, ktorí neuhradili, čelili napomenutiam aj hrozbám odpojenia. Koalično-opozičné boje sa stupňovali a medzitým, začiatkom marca, regulačný úrad vydal nové cenové rozhodnutie a ceny vrátil na pôvodné z roku 2016. Ale poďme postupne.

 Pozrite si prehľad zmien podľa jesennej vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v platbách a za plyn a elektrinu:

Plyn

Zmenili sa výšky distribučných poplatkov. Platba sa skladá z fixného poplatku, teda zálohovej časti a z variabilných poplatkov, ktoré sa platia podľa skutočnej spotreby. Podľa jesennej vyhlášky „záloha“ môže tvoriť až 85 percent celkovej platby – minulý rok to mohlo byť iba 65 %.

 Elektrina

Zvýšenie platieb za elektrinu zapríčinili napr. vyššie poplatky za istič, tie platia obyvatelia podľa veľkosti ističa na konkrétnom odbernom mieste. Podľa pôvodných januárových cenníkov to pre časť odberateľov predstavovalo až trojnásobné zvýšenie ceny. Regulačný úrad argumentoval tým, že zmeny sa najviac dotknú domácností, ktoré mali nesprávne nastavenú tarifu.

Trápia vás vysoké platby za elektrinu, vodu či plyn? Prečítajte si 7 tipov, ako na ušetriť na energiách.

Čo z toho pre vás vyplýva?

Niektorým odberateľom v januári stúpli platby až niekoľkonásobne. Pri plyne sa drahšie poplatky týkali tisícok ľudí. Odberatelia elektriny so spotrebičmi náročnými na výkon – miešačka či iné zariadenie, ktorí majú trojfázový istič, pocítili najväčšie zmeny cien. Chaos, ktorý vznikol, bol živnou pôdou pre politické boje. Nakoniec to vyzerá tak, že vyhral spotrebiteľ. Podľa posledného cenového rozhodnutia (marec 2017) sa ceny vrátili na pôvodné z minulého roka. 

 Zmeny v sadzbách za dodávky a distribúciu plynu a elektriny

Zmeny sa nedotkli len poplatkov, zmenili sa aj sadzby a ich označovanie. Hoci prebehli automaticky, o nič sa nemusíte starať, mali by ste mať aspoň prehľad:

Zmeny v tarifách za plyn

Vo vyhláške je určených 26 tarifných skupín s distribučnými sadzbami. Domácností sa týka iba prvých 8.

 Čo sú vlastne tarifné skupiny?

Domácnosti sa do nich rozdeľujú podľa ročného množstva distribuovaného plynu. Rôzne tarifné skupiny majú rôzne stanovené ceny a fixné platby. To, do ktorej tarifnej skupiny patríte, sa odvíja od vašej spotreby. Ušetriť na platbách môžete tiež tak, že si vyberiete najvýhodnejšieho dodávateľa plynu a elektriny. Skúste si pomôcť napríklad MoneyToo kalkulačkou.

tarifné skupiny

To, koľko zaplatíte za elektrinu, závisí od tarifnej skupiny.

 Plynové tarify

D1

Vhodné pre tých, ktorí plynom iba varia a používajú ho veľmi málo. Maximálna spotreba plynu je 2 138 kWh na rok. Predtým to bolo 2 110 kWh.

Prvá tarifa.

Ak na plyne iba varíte, patríte do prvej tarify.

D2

Tarifa vhodná pre domácnosti, kde sa na plyne varí a zohrieva voda.  Ročná spotreba plynu nad 2138 kWh do 18 173 kWH, vrátane. Pôvodne to bolo len 17 935 kWh.

D3

Tarifa vhodná pre ľudí, ktorý plyn využívajú aj na kúrenie v menšej domácnosti. Ročná spotreba  nad 18 173 kWh do 42 760 kWh vrátane.

D4

Tarifa určená na vykurovanie domácností väčších ako v D3 s ročnou spotrebou nad 42 760 kWh do 69 485 kWh vrátane.

D5

Tarifa určená pre veľkých odberateľov plynu s vykurovaním väčších domov so spotrebou nad 69 485 kWh do 85 000 kWh vrátane.

D6

Tarifa pre veľkých odberateľov s ročnou spotrebou nad 85 000 kWh do 100 000 kWh vrátane.

D7

Tarifa pre veľkých odberateľov s ročnou spotrebou nad 100 000 kWh do 300 000 kWh vrátane. Ide o domácnosti, ktoré doteraz boli v tarife D4.

D8

Tarifa pre veľkých odberateľov nad 300 000 kWh do 641 400 kWh vrátane.

Zmeny v tarifách za elektrinu

DD1

Jednotarifná sadzba – cena elektriny je rovnaká v každú hodinu, hociktorý deň v týždni. Určená pre domácnosti s nízkou spotrebou elektriny.

DD2

Jednotarifná sadzba pre domácnosti s vyššou spotrebou energie – na osvetlenie a bežné spotrebiče (chladnička, kanvica, umývačka…)

DD3

Dvojtarifná sadzba určená pre domácnosti s vyššou spotrebou elektriny v noci.

DD4

Dvojtarifná sadzba pre domácnosti s elektrickými spotrebičmi na akumulačný ohrev vody v nočných hodinách.

DD5

Sadzba pre domácnosti s elektrickým vykurovaním, v ktorých sa na varenie, vykurovanie aj ohrev teplej vody používa iba elektrina.

DD6

Sadzba pre domácnosti s tepelným čerpadlom, ktoré využívajú na chod domácnosti iba elektrinu.

DD7

Dvojtarifná sadzba pre chaty a chalupy využívané cez víkendy.

DD8

Dvojtarifná sadzba pre domácnosti, ktoré používajú na vykurovanie a ohrev teplej vody elektrické akumulačné spotrebiče.

Poznámka: Názvy a označenia jednotlivých taríf sa pri konkrétnych poskytovateľoch môžu meniť. Horeuvedené rozdelenie má informatívny charakter. Pre konkrétny prehľad taríf sa obráťte na svojho dodávateľa energie.

Prečo sa ceny v jednotlivých tarifách líšia?

Regulačný úrad nastavuje efektívne využívanie distribučnej sústavy. Znamená to, že je každému odberateľovi rezervovaná určitá kapacita, ktorá – ak zodpovedá výške reálneho odberu, spôsobí, že priemerne obyvateľov klesnú náklady za plyn a elektrinu.

Ceny sa v jednotlivých tarifných skupinách líšia – čím väčší odber energií máte, tým menšiu máte jednotkovú cenu. Mesačne alebo ročne zaplatíte fixnú časť, ktorá je pevne stanovená podľa cenníka tarifných skupín a variabilnú časť, ktorá sa mení. Čím máte väčší odber, tým sú vaše mesačné či ročné platby, logicky, vyššie.

 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví 9. marca 2017 ukončil vydávanie cenových rozhodnutí pre všetkých rozhodujúcich dodávateľov energií na Slovensku. Ceny elektriny sa tak vrátili na úroveň roka 2016. Toto cenové rozhodnutie je spätne účinné od 1. januára 2017.

Dodávatelia plynu a energií postupne kontaktujú svojich zákazníkov. Ak máte akýkoľvek problém, obráťte sa priamo na svojho poskytovateľa, každý prípad by mal byť posudzovaný individuálne. Ak premýšľate nad zmenou, porovnajte si poskytovateľov na kalkulačke energií MoneyToo.

Zdroje: energia.sk, spp.sk, energie-portal.sk


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!