« späť
Teplo domova

Naučte sa kúriť a vetrať ekonomicky a ušetrite

Zima je na Slovensku spravidla ekonomicky najnáročnejším obdobím. Je to, samozrejme, pochopiteľné, keďže kvôli nízkym teplotám musíme platiť omnoho viac za vykurovanie interiéru a ohrev vody. Vďaka šetrným návykom však môžete aj na kúrení ušetriť a využiť ušetrené peniaze napríklad na lyžovačku či letnú dovolenku, alebo si ich jednoducho odložiť na neskôr.

Sústreďte sa na prevádzkové náklady vykurovacieho systému

Náklady na vykurovanie sú ovplyvňované ešte predtým, ako vôbec začnete kúriť vo vašej domácnosti. Keď sa rozhodujete, aký vykurovací systém budete používať, nemali by ste sa pozerať iba na jeho nákupnú a inštalačnú cenu. Tieto položky patria medzi tzv. investičné náklady, ktoré sú síce jednorazovo vysoké, no v skutočnosti ich prevádzkové náklady počas rokov používania vykurovacieho systému niekoľkonásobne prevýšia.

Hlavnou položkou prevádzkových nákladov sú platby za vstupnú energiu (elektrická energia, zemný plyn, drevo atď.), no vstupujú do nich aj náklady za pravidelnú údržbu.

Pomer medzi inštalačnými a prevádzkovými nákladmi sa v jednotlivých prípadoch líši. Avšak, je možné povedať, že ak váš vykurovací systém budete používať aspoň 5 rokov, vaše celkové prevádzkové náklady budú vyššie ako tie investičné. Preto im mali venovať dostatočnú pozornosť a urobiť pri výbere vykurovacieho systému dobré rozhodnutie, ktoré vám môže celkovo ušetriť veľký balík peňazí.

Rovnako vám môže pomôcť aj zateplenie vašej domácnosti či investícia do okien s lepšími izolačnými vlastnosťami. Návratnosť týchto investícií nie je taká rýchla, ako pri investícii do kvalitného vykurovacieho systému, ale skôr či neskôr sa vám aj tieto peniaze vrátia.

Dôkladne regulujte teplotu a zbytočne neprekurujte miestnosti

Regulácia teploty v domácnosti je nesmierne dôležitá. V ideálnom prípade by ste mali byť schopní regulovať teplotu v jednotlivých miestnostiach individuálne, vďaka čomu budete môcť ušetriť na častiach vašej domácnosti, v ktorých nemusí byť tak teplo, ako v ostatných.

Niektoré miestnosti často prekurujeme, kvôli čomu v nich následne vetraním znižujeme teplotu a doslova vypúšťame peniaze von oknom. Skvelým príkladom je kuchyňa, v ktorej sa väčšinou aktívne hýbeme a používame spotrebiče, ktoré ohrievajú vzduch. Preto nemusí byť vykurovaná na takú teplotu, ako napríklad obývačka či kúpeľňa.

Stupeň kúrenia môžete, samozrejme, regulovať aj individuálne, no automatické systémy sú presnejšie a spoľahlivejšie. Moderné vykurovacie systémy umožňujú automatické udržiavanie teploty v miestnosti, no použiť môžete aj termostatické termohlavice na radiátory, ktoré sú relatívne lacné.

Vetrajte nárazovo a intenzívne

Pokiaľ máte zlé „vetracie návyky“, môže vás to vyjsť veľmi draho. Pri vetraní sa do interiéru dostáva čerstvý vzduch, čo je veľmi dôležité, no pri otvorených oknách sa domácnosť cez zimu ochladzuje. Čím viac vetráte, tým viac miniete za udržiavanie stabilnej teploty vo vašej domácnosti. Preto by ste mali vetrať nárazovo a intenzívne.

Prečo je to tak? Je to celkom jednoduché. Pri rýchlom a intenzívnom vetraní sa ochladí vzduch v miestnosti, no steny a podlahy ostanú teplé, takže nemusia byť po zatvorení okien opäť ohrievané na ich pôvodnú teplotu. Vďaka tomu budete mať po rýchlom vyvetraní v domácnosti už za krátky čas rovnakú teplotu, ako ste mali pred otvorením okien.

Takže, v zime by ste na „vetračku“ mali zabudnúť. Vaša peňaženka sa vám poďakuje.

Inteligentné domácnosti

V dnešnej dobe plnej technologických noviniek je možné aj kúrenie zveriť do rúk inteligentného zariadenia, ktoré vám pomôže udržiavať teplotu v domácnosti na stanovenej úrovni, prípadne rovno ovládať vykurovanie na diaľku prostredníctvom mobilných zariadení. Rôzne aplikácie vám pomôžu zlepšiť efektivitu kúrenia, čím vám v konečnom dôsledku môžu znížiť náklady na energie.

Bez ohľadu na to, aký systém kúrenia používate, vždy vám pomôžu čo najvýhodnejšie energie. Použite náš porovnávač na nájdenie pre vás najvýhodnejšieho dodávateľa plynu či elektriny.


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!