« späť

Ako si vybrať najvýhodnejšie PZP: Prehľadný návod

PZP, alebo povinné zmluvné poistenie, robí často majiteľom vozidiel vrásky na čele. Vybrať si najvýhodnejšiu ponuku PZP nie je jednoduché. Okrem ceny je dobré si všímať aj výšku plnenia či rôzne pripoistenia a asistenčné služby, ktoré vám poisťovňa ponúka. Pripravili sme pre vás prehľadný zoznam, s ktorým na nič dôležité nezabudnete.

Čo je to PZP?

Platne uzatvorené povinné zmluvné poistenie, alebo PZP, musí mať u nás každý jeden vlastník motorového vozidla, ktoré má pridelené EČV, teda poznávacie značky. Toto poistenie je určené na náhradu škody na majetku alebo zdraví ľudí, ktorým poistený klient spôsobil poistnú udalosť. V bežnej reči to znamená, že ak spôsobíte nehodu a rozbijete niekomu auto, škodu z menšej či väčšej časti uhradí poisťovňa, v ktorej máte poistené vy svoje vozidlo.

Čím silnejší motor má vaše auto, tým viac pri PZP spravidla zaplatíte

Čím silnejší motor má vaše auto, tým viac pri PZP spravidla zaplatíte

Pri havarijnej poistke, ktorá nie je zo zákona povinná, vám poisťovňa nahradí škodu alebo jej časť na vašom vozidle.

Praktický príklad:
Ján spôsobil dopravnú nehodu, nedal prednosť autu idúcemu po hlavnej ceste, ktoré šoféroval Peter. Ján má uzatvorené bežné PZP vo svojej poisťovni. Peter, majiteľ nabúraného auta, má okrem PZP uzatvorené aj havarijné poistenie. Škoda, ktorá Petrovi vznikla, bude uhradená z PZP vodiča Jána alebo z Petrovej havarijnej poistky – podľa toho, čo bude pre Petra výhodnejšie.

Biela a zelená karta

Biela karta je doklad o uzavretí povinného zmluvného poistenia. Ak vás zastavia policajti na území SR, preukážete sa bielou kartou. Majte ju vždy pri sebe, inak môžete dostať pokutu. Ak cestujete s autom do zahraničia, potrebujete zelenú kartu. Tá má narozdiel od bielej medzinárodný formát.

Bielu aj zelenú kartu vám pošle poisťovňa poštou zvyčajne do jedného mesiaca od uzatvorenia zmluvy.

Podľa čoho si vybrať PZP?

Tu je kameň úrazu. Poisťovne majú rôzne podmienky, vďaka ktorým môže mať majiteľ vozidla v jednej poistovni o desiatky eur výhodnejšiu poistku ako v druhej.

Overte si, či vaše PZP platí v krajinách, ktoré navštevujete

Overte si, či vaše PZP platí v krajinách, ktoré navštevujete

Základným parametrom výšky poistného, teda sumy, ktorú musí majiteľ vozidla platiť, je najčastejšie objem výkon motora, prípadne vek vodiča. Niektoré poisťovne sumy však prispôsobujú aj podľa bydliska majiteľa auta – vodiči z väčších miest platia drahšie poistky. Rozdiely v jednotlivých poisťovniach sú často veľké práve kvôli zohľadňovaniu rôznych parametrov. Najjednoduchšie je použiť online porovnávač PZP, ktorý to vypočíta za vás. Stačí vám zadať iba EČV a doplniť zopár údajov, všetko na vás vybehne v prehľadnej tabuľke.

Najlacnejšie nie je vždy najlepšie

Rozsah poistného krytia je pri PZP daný zákonom. Poisťovne však môžu zvýšiť limity poistky, prípadne vám môžu ponúknuť pripoistenie napríklad týkajúce sa čelného skla alebo batožiny.

Mladší a menej skúsení vodiči majú zvyčajne najdrahšie PZP

Mladší a menej skúsení vodiči majú zvyčajne najdrahšie PZP

V ľudskej reči:  Nie vždy sa vám vyplatí najlacnejšie poistenie. Všímajte si, aké je poistné krytie, to znamená, akú veľkú škodu poisťovňa pri nehode preplatí. Zistite si aj to, či vaše PZP platí aj v iných krajinách Európy. Niektoré poisťovne ponúkajú aj bonusy, napríklad pripoistenie úrazu vodiča či posádky automobilu, ale aj škodu spôsobenú v prípade živelnej udalosti.

Zradné čelné sklo

Mnoho vodičov, ktorým kamienok odstrelený z cudzieho auta rozbil čelné sklo, sa peňazí od poisťovne nedočkalo. Problémom je časté zneužívanie tejto škodovej udalosti a ťažké dokazovanie vinníkov. Niektoré poisťovne ponúkajú k PZP pripoistenie priamo určené na čelné sklo alebo všetky sklá v aute.

Nezabudnite na asistenciu

Dôležité je všímať si aj asistenčné služby. Telefónne číslo, na ktoré sa môžete v prípade nehody obrátiť a servis, ktorý vám poisťovňa poskytne, sú v niektorých prípadoch na nezaplatenie. Ak vám poisťovňa, u ktorej zaplatíte viac, ponúkne flexibilnejšiu asistenčnú službu k dispozícií 24/7, premyslite si, či sa vám neoplatí viac.

Asistenčné služby sú často na nezaplatenie .

Asistenčné služby sú často na nezaplatenie.

MoneyToo tip: Ak chcete poisťovňu zmeniť, môžete tak urobiť minimálne 6 týždňov pred koncom obdobia, na ktoré ste zmluvu uzatvorili. Ak máte poistku napríklad na kalendárny rok, výpoveď PZP musí byť v poisťovni fyzicky doručená najneskôr v polovici novembra. Nerozhoduje dátum na pošte, ale doručenie v poisťovni.

Všetko vybavíte online

Ak uzatvárate zmluvu priamo v poisťovni podpisom na papieri, je táto zmluva platná od dátumu začiatku poistenia a zároveň od momentu vášho podpísania. Online zmluva, ktorú môžete uzatvoriť aj z pohodlia domova, je platná až zaplatením poistného (s ohľadom na vznik poistenia – nemôže platiť skôr, ako je v zmluve stanovené).

Pri vycestovaní mimo Slovenska si nezabudnite zelenú kartu

Pri vycestovaní mimo Slovenska si nezabudnite zelenú kartu.

Keď pomocou kalkulačky PZP vypočítate najvýhodnejšie poistenie a zistíte, že vám iná poisťovňa vyhovuje viac, môžete sa veľmi jednoducho prepoistiť – stačí zopár klikov. Ak nechcete platiť 2 poitky súčasne, musíte svoju starú poistku ukončiť. Nezabúdajte, že to však musíte stihnúť v zákonnej lehote minimálne 6 týždňov pre koncom poistného odbobia.

Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať napríklad na Facebooku. Radi vám poradíme.

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!