« späť
Hypotéka pre živnostníkov

Hypotéka pre živnostníkov: Ako preukázať príjem?

Keď o hypotéku alebo akýkoľvek iný úverový produkt žiada zamestnanec, banky či nebankové spoločnosti sa pozerajú na jeho príjem od zamestnávateľa. Celý tento proces je relatívne jednoduchý a priamočiary.

Pre živnostníkov to však už také jednoduché nie je, pretože príjem samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) sa preukazuje komplikovanejšie, respektíve môžu pri jeho preukazovaní živnostníci naraziť na viaceré prekážky.

Posudzovanie príjmu živnostníkov

U živnostníkov posudzujú banky ich schopnosť splácať jedným z dvoch spôsobov:

  • podľa čistého príjmu,
  • podľa obratu.

Každý z týchto spôsobov má pre jednotlivých živnostníkov svoje výhody a nevýhody. Preto je dôležité, aby si každý živnostník pri žiadosti o hypotéku vybral banku používajúcu spôsob, ktorý je v jeho konkrétnej situácii výhodnejší.

Posudzovanie podľa čistého príjmu

Pri prvej možnosti posudzovania schopnosti splácať sa banka pozerá na čistý príjem živnostníka. Ako zdroj informácií sa používa daňové priznanie, pričom často nie je dostačujúce iba daňové priznanie za posledný rok a je potrebné preukázať dlhodobejšie príjmy.

Banka od obratu živnostníka odpočíta náklady na podnikanie (buď reálne alebo paušálne), zaplatené odvody a zaplatenú daň. Na základe toho je vypočítaný ročný čistý príjem živnostníka, ktorý je ešte vydelený počtom mesiacov.

Posudzovanie podľa obratu

Mnohí živnostníci sa snažia optimalizovať svoj čistý príjem, aby zaplatili čo najmenšie dane. Pre takýchto podnikateľov je posudzovanie čistého príjmu veľmi nevýhodné, pretože ho kvôli daňovej optimalizácii majú nízky. Pre takýchto živnostníkov je často výhodnejšie posudzovanie príjmu podľa ich obratu.

Pri posudzovaní príjmu SZČO podľa obratu je zohľadňovaný iba hrubý príjem. Nie je kladený dôraz na to, aký je skutočný čistý príjem zo živnosti. Banky v tomto prípade predpokladajú, že čistý príjem živnostníka je približne na úrovni 10 % jeho celkového obratu. Toto číslo sa, samozrejme, môže u jednotlivých bánk líšiť.

Schválenie hypotéky

Vďaka viacerým spôsobom overovania príjmu môžu živnostníci jednoduchšie získať hypotéku.

Problém pre nových živnostníkov

Pri posudzovaní príjmu zamestnancov je zohľadňovaných posledných 6 až 12 mesiacov. U živnostníkov často ani 12 mesiacov nestačí a je potrebné doložiť príjem až za posledné 2 či 3 roky. To môže spôsobovať ďalšie komplikácie pre nových živnostníkov, ktorí si možno budú musieť na svoju hypotéku pár rokov počkať. Našťastie existujú viaceré výnimky (ako napr. pre členov lekárskej komory, právnickej komory a ďalších komôr).

Samozrejme, pokiaľ už živnostník má nejaké pôžičky, úvery či leasingy, ich mesačné splátky budú pri posudzovaní schopnosti splácať hypotéku odčítané od reálneho alebo vypočítaného čistého príjmu.

Ktorá možnosť je najvýhodnejšia?

Nie je možné povedať, že by niektorá z vyššie uvedených možností bola vo všeobecnosti výhodnejšia. Všetko to záleží na vašej situácii:

  • Posudzovanie príjmu podľa obratu živnosti je výhodné najmä pre ľudí, ktorí sa vo svojom podnikaní zameriavajú aj na daňovú optimalizáciu a majú nízke čisté príjmy.
  • Posudzovanie podľa čistého príjmu je naopak výhodné pre živnostníkov, ktorí sa da daňovú optimalizáciu nezameriavajú, alebo majú nízky obrat, na základe ktorého by hypotéku nedostali.

Taktiež je dôležité zohľadniť ponuku jednotlivých bánk, pretože tie môžu k posudzovaniu príjmu živnostníkov postupovať odlišne. Na nájdenie najvýhodnejšej hypotéky môžete použiť náš porovnávač hypoték.


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!