« späť
Vyberte si mobilného operátora

5 tipov, na čo si dať pozor pri výbere mobilného operátora

Rozmýšľate o zmene mobilného operátora, ale ste v tejto oblasti stratený? Poradíme vám, lebo nám záleží na vašej spokojnosti. Pri zmene alebo výbere prvého operátora si dajte pozor na týchto 5 dôležitých bodov.

1. Na čo budete telefón najviac využívať

Pred rozhodnutím, či si vyberiete paušál/kredit od toho alebo toho operátora, si urobte malý prieskum. Prieskum toho, na čo telefón najviac využívate. Ak vám chodia elektronické faktúry, pozrite sa na počet pretelefonovaných minút, spotrebovaných dát a odoslaných SMS. Na základe tohto si vyberte program, ktorý vám najviac vyhovuje. Prípadne si môžete kúpiť dual SIM telefón a súčasne používať dve SIM karty od rôznych operátorov – od O2 budete mať predplatené mobilné volania a od 4ky predplatené dáta.

Telefón ako navigácia do auta.

Zvážte si, na aké účely budete telefón používať. Pomôže vám to pri výbere vhodného paušálu alebo kreditu.

2. Pozor na akciové ponuky mobilných operátorov

Všetky akciové ponuky nemusia byť také výhodné, ako na prvý pohľad vyzerajú. Núka vám operátor nejakú službu na určité obdobie zadarmo? Super, ale predtým, ako kývnete, pozrite si podmienky. V nich môže byť uvedené aj to, že služba sa vám po uplynutí obdobia automaticky predĺži a bude spoplatnená. Dostanete od operátora tablet zadarmo? Zbystrite! Jeho prijatím by ste sa mohli pripraviť o inú, atraktívnejšiu akciovú ponuku – napríklad zľavu na faktúru. Pozrite sa aj na to, či vám operátor neponúka výhody, keď sa rozhodnete pre ponuku bez dotovaného telefónu (telefónu so zľavou).

3. Pozrite si ponuku paušálov na webe

Predtým, ako sa rozbehnete do kamennej predajne, sadnete si k internetu a kliknite na web operátora. Má to hneď niekoľko výhod. Vyhnete sa radom, nekývnete šarmantnej predavačke/predavačovi na ponuku, ktorú nemáte šancu využiť, ale hlavne, môžete naraziť na výhodnejšie ponuky. Cena telefónu v e-shope môže byť nižšia ako cena v pobočke. Okrem toho operátori bežne ponúkajú rôzne online výhody – zľava na niekoľko mesiacov, výhodnejšie podmienky prenosu čísla či iné bonusy. Z pohodlia domova si môžete popozerať aj ponuky konkurenčných operátorov bez toho, aby ste vytiahli päty z domu.

4. Meníte operátora? Prečítajte si podmienky prenosu čísla

Dnes je prenos čísla jednoduchý – urobí to za vás nový operátor. Ale opäť tu platí staré známe: čítať, čítať, čítať. Skutočne, prečítajte si podmienky prenosu dôkladne. Napríklad O2 dnes sľubuje, že za vás zaplatí zmluvnú pokutu za zrušenie zmluvy. Áno, to síce pravda je, ale iba do výšky 150 eur. Preto je dôležité čítať nielen to, čo vám ponúka nový operátor, ale aj to, čo ste sľúbili vášmu starému operátorovi. Ak máte zmluvnú pokutu vo výške 450 eur, ten prenos až taký výhodný nebude.

5. Pokrytie nových mobilných operátorov

Pokrytie je pre vás veľmi dôležité. Ľudia z väčších miest túto otázku nemusia riešiť. Ale ak žijete v menšom mestečku alebo na vidieku, predtým ako podpíšete zmluvu, zbystrite. Aj keď všetci veľkí mobilní operátori majú na svojom webe mapu pokrytia, nespoliehajte sa na ňu. Teda nie, že by klamala, ale je lepšie, keď si to vyskúšate sami. Poproste svojho kamaráta, suseda či spolužiaka s vašim potenciálnym operátorom, aby prišiel na návštevu a urobte poriadny prieskum. Zoberte si telefón do ruky a sledujte nielen signál v každej izbe, ale aj typ signálu – či ide o pomalý Edge, rýchlejšie 3G alebo rýchle 4G – to sa vám oplatí sledovať hlavne, keď chcete používať mobilný internet.

Pokrytie v menších mestách nemusí byť ideálne.

Nespoliehajte sa na mapu pokrytia dostupnú na webe. Osobná skúsenosť s pokrytím je na nezaplatenie.

Ak si dáte pozor na tieto body, výber správneho operátora nebude kúpa mačky vo vreci. Stále sa neviete rozhodnúť? Pozrite si najvýhodnejšiu ponuku v našom porovnávači mobilných operátorov.

Staň sa našim fanúšikom na Facebooku


Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho známym!